Notaris spin in web bij grondoverdracht

Wanneer je hebt besloten een kavel in Oosterwold te kopen, komt veel op je af. Zo zijn er praktische zaken die moeten worden uitgewerkt en financieel zal alles op orde moeten worden gebracht. Daarnaast krijg je als koper met allerlei juridische stukken te maken. De notaris is hierbij spin in het web. In Oosterwold koopt je geen kavel zoals gewoonlijk. Enkele notarissen zijn intussen met alle regels en procedures bekend. We spraken met Trip Notarissen in Almere, vanaf het begin is dit kantoor bij Oosterwold betrokken. Het kantoor heeft ruime ervaring in het opstellen van de benodigde stukken die gerelateerd zijn aan het overdragen van gemeentegrond aan particulieren. Manja Dompeling is namens Trip Notarissen het aanspreekpunt als het om zaken in Oosterwold gaat.

Geen gebruikelijke grondoverdracht

Manja: “Vanwege onze expertise zijn wij al vanaf de start betrokken bij overdrachten in Oosterwold. Als adviseur worden wij daarom regelmatig voor allerlei zaken ingeschakeld. Oosterwold is anders dan andere gebieden waar grond wordt overgedragen. Voordat wij als notariskantoor de stukken kunnen opstellen, hebben de koper of kopers vaak al een lang traject achter de rug. Denk hierbij aan het ontwikkelplan, het kavelontwerp, anterieure overeenkomst en vereiste onderzoeken. Nadat de kopers dit allemaal hebben doorlopen en zich bij ons melden, denken ze dat de finish in zicht is. In de praktijk blijkt dat er toch nog een paar juridische hobbels moeten worden genomen”.

“Zo is de grond nog eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Dit betekent dat de grond eerst overgedragen moet worden aan de gemeente Almere. Hierna volgt de overdracht aan de kopers. Bij de overdracht van grond in Oosterwold zijn er dus twee leveringsakten. De eerste akte is tussen het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Almere en vervolgens tussen de gemeente Almere en de koper. Dus met een tweede akte. Bij reguliere overdracht van een kavel elders van de gemeente Almere is er slechts één akte. De grond is dan al eigendom van de gemeente”.

Aktes worden door gemeente en Rijksvastgoed Bedrijf gecontroleerd

Hoe lang neemt alles in beslag? Manja Dompeling: “Tussen het tekenen van de koopovereenkomst bij de gemeente Almere en het kunnen tekenen van de akte bij Trip Notarissen moet rekening worden gehouden met een termijn van ongeveer drie weken. De notariële akten worden na het opstellen nog gecontroleerd door het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Almere. Pas na controle kan ons kantoor de gronden overdragen aan de koper. Vergeet niet dat de meeste kopers ook hun financiën dan op orde moeten hebben. Tegelijk met de overdracht van de grond zal meestal nog een hypotheekakte voor de bankinstelling moeten worden ondertekend. Dit betekent dat vooraf alles met de geldverstrekker afgestemd moet zijn. Hoe eerder wij op de hoogte zijn van de hypothecaire financiering, hoe groter de kans dat alles soepel verloopt”.

Verplichting lidmaatschap van een of meer verenigingen

Wat is er nog meer bijzonder bij overdrachten in Oosterwold? Mischa Berkenbosch, notaris bij Trip Notarissen aan het woord: “Misschien wel het meest in het oog springende is dat bij de grondoverdracht in Oosterwold de verplichting is dat de kopers zich verenigen voor de kavelwegen. Waar elders in Almere de gemeente zorg draagt voor het aanleggen en onderhouden van de wegen, zijn de kopers in Oosterwold verplicht dit zelf op zich te nemen. Voor de meeste kopers is dit een nieuw en onbekend terrein. Er bestaan verschillende mogelijkheden en ons kantoor heeft voor verschillende kopers en verenigingen mogen meedenken over de uitvoering ervan”. Manja: “Dit alles maakt dat Oosterwold voor ons kantoor een dynamisch nieuwbouwproject is. Niets is standaard en dat maakt het leuk. Uiteraard luisteren we goed naar wat de kopers al dan niet samen met hun buren willen realiseren. We denken actief mee en zorgen voor deskundig advies”.

Informatie: manja@tripnotarissenalmere.nl en www.tripnotarissenalmere.nl

 

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!