Regenwateropvang in Oosterwold

Nederlandse gemeenten verplichten steeds meer burgers regenwater zelf op te vangen. De Waterwet stelt dat huiseigenaren in principe zelf verantwoordelijk zijn voor de berging van regenwater, maar door de jaren heen regelden gemeenten dit. Een ingeslopen proces dat om moet. Door klimaatverandering en steeds meer hevige regenbuien kunnen de rioleringssystemen van veel gemeenten de afvoer van regenwater niet meer aan. Het probleem hiervan wordt nu gestaag bij huishoudens gelegd.

In België bijvoorbeeld moet elk nieuw gebouwde woning voorzien zijn van een systeem voor de opvang van hemelwater met hergebruik. België is verder dan Nederland, ook omdat water daar een hogere prijs heeft. In Nederland wordt het probleem met het jaar groter. Stedelijke gebieden krijgen meer verharding, handig omdat dit minder onderhoud vergt maar wel een probleem richting waterafvoer geeft. Straten komen daardoor bij fikse buien blank te staan.

Met een ondergronds watersysteem (watertank) of een buffervijver kan veel worden opgelost. Zo’n tank vergt wel een investering van zo’n € 3.000,-. In Oosterwold wordt hier al rekening mee gehouden, meerdere wateropvang tanks liggen onder de grond. Eigen Huis Magazine, het blad van de Vereniging Eigen Huis, geeft over de problematiek van steeds meer hemelwater in het juninummer aandacht. Enkele cijfers. In Nederland regent het 7% van de tijd. Op de meeste plaatsen valt 750 tot 900 mm neerslag per jaar. Bij een normaal buitje betekent dit 10 mm neerslag per uur, een emmer per vierkante meter vol. Bij extreme omstandigheden van 50 mm per uur, dus vijf emmers vol. De meeste rioolsystemen kunnen maar 20-30 mm per uur aan. In de toekomst zullen huiseigenaren daarom steeds meer zelf voorzieningen moeten treffen voor de afvoer van hemelwater. Het wordt een burgerplicht. In Oosterwold wordt al naarstig naar waterafvoer gekeken. Ook omdat een aangelegd rioleringssysteem ontbreekt. Voor elke 100 m2 verharding moet een bewoner in Oosterwold voor een opvang van 11,5 m3 zorgen. Een opvangtank met hergebruik van regenwater is daarom geen slechte gedachte. (Vereniging Eigen Huis is een financieel en politiek onafhankelijke consumentenorganisatie voor de (aspirant-)woningbezitter).

Voorbeeld van een regenton

De hoeveelheid van 1 mm regen komt overeen met 1 liter water per vierkante meter. Bij extreem zware regen valt zo’n 5 mm per uur, bij een wolkbreuk zoals op 28 juni 2011 zelfs 79 mm. De hoeveelheid neerslag wordt door het KNMI altijd in de ochtend om 08.00 uur gemeten. Stel je hebt een dak van 100 m2 en er valt een bui van 2,5 mm regen en je hebt een regenton met een capaciteit van 250 liter. De ton zit na een uur regenval vol.

regenton met een capaciteit van 250 liter

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!