Bouw artship Oosterwold gestart

Noortje Braat en Egon Kracht bouwen hem zelf. Een stapel autobanden, wel duizend stuks. Met enige inspanning en vol enthousiasme worden de afgedankte autobanden zorgvuldig naast elkaar gelegd, op elkaar gestapeld en aan elkaar verankerd. Elke band wordt volgestampt met een mengsel van één kruiwagen zand en één kruiwagen klei. Hoe hoger de stapeling hoe zwaarder de klus. Het bouwsel wordt een muur van een earthship, een zelfvoorzienend schip op het land van kunstenaarsechtpaar Noortje Braat en Egon Kracht. Zij noemen het een artship. Het idee komt van de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Muren gemaakt van afvalmaterialen en meestal dik gepleisterd met leem of kalk.

Bij voorkeur zou een earthship volledig aan het principe ‘cradle-to-cradle’ moeten voldoen. Afval bestaat niet, alles kan voor hergebruik een nieuwe bestemming krijgen. Noortje en Egon streven daarnaar. Een huis van afgedankte materialen en zelfvoorzienend. Zonder kostbare installaties. Met autobandenmuren van ongeveer 80 cm dik moet dit mogelijk zijn. Op extreem koude dagen zal een houtkachel voor extra warmte zorgen. Ook kunnen enkele infraroodpanelen die door zonnepanelen worden aangestuurd een oplossing zijn. In Nederland staan enkele earthships. Een theeschenkerij in Zwolle, op earthship geïnspireerde aardehuizen in Olst en een Urban Earthship in Alkmaar. In Oosterwold komt een echte en zal aan het einde van de Emile Durkheimweg beslist veel bekijks trekken.

Bouwen, ervaren, bijstellen en verbeteren

Zodra de bandenconstructie er staat wordt aan de zuidkant van het huis een lang transparant venster geplaatst. Het dak en de zijkanten worden enigszins verborgen met aarde ‘ingepakt’, dit was althans de bedoeling. Maar tijdens de bouw komen nieuwe inzichten naar boven. Omdat bijna alles zelf met eigen handen wordt gedaan heb je de mogelijkheid zaken bij te sturen en te verbeteren. Noortje en Egon zijn afhankelijk van wat ze krijgen aangeboden. Bouwmaterialen die niet meer worden gebruikt. Vaak met een kleine beschadiging, maar nog prima voor het doel dat zij nastreven. De woning krijgt een woonoppervlak van ongeveer 160 vierkante meter. Met een atelier annex werkkamer voor Noortje en één voor Egon. Aan de kopse kant met zicht op het bos komt een multifunctionele ruimte van ongeveer 36 m2. Bestemd voor repetities, presentaties, voor verhuur of creatieve terugtrekruimte.

Egon Kracht is een gerenommeerd en eigenzinnig musicus. Contrabassist, theatermaker en componist. Van jazz langs rock naar klassiek heeft hij een eigen stijl ontwikkeld. Hij componeerde een Judas Passion en Stabat Mater Stabat Pater. Bovendien was hij muzikaal partner van Maarten van Roozendaal en creëerde de muziektheatervoorstelling ‘Het Oog van Leonardo’. Een theatervoorstelling geïnspireerd op het werk en leven van Leonardo da Vinci die zijn leven aan kunst en wetenschap wijdde. Noortje Braat heeft haar sporen als zangeres, violiste en librettiste in de Nederlandse muziektheaterwereld ook ruimschoots verdiend. Bovendien is zij de componist van de inmiddels beroemde Maria Magdalena Passie. Sinds begin 2016 toeren Noortje en Egon als duo met ‘Het zal eens TIJD worden!’ langs theaters in het land. Een voorstelling over de grote verandering die een zelfvoorzienend aardehuis van restmaterialen in hun leven zal brengen.

Wanneer is het klaar?

“Ik vind het leuk om alles zelf te doen. Met vrienden en kennissen en toevallige voorbijgangers. Hulp is altijd welkom. In mijn leven heb ik al meer gebouwd en ik denk dat ik er best een beetje inzicht op heb. Eén groot ervaringsproject en zonder meer een krachttoer. De binnenwanden gaan we waarschijnlijk via adobe techniek met leem pleisteren. Met een mengsel van zand, klei en organische materialen. Ik denk stro”, aldus Egon. Vrij vertaald betekent adobe ‘moddersteen’. Het is één van de oudste bouwmaterialen die we kennen. Typische, meestal eenvoudige, adobe-huizen in Mexico en Californië zijn wereldberoemd en een inspiratiebron voor architecten en interieurontwerpers. De vraag: ‘wanneer is het klaar?’ Noortje: “We weten het niet, we hebben alle tijd omdat op ons woonproject in Oosterwold geen druk ligt. Misschien eind 2018, misschien nog later. We hebben op onze kavel een tijdelijk onderkomen en zitten dus niet op de schop. We bepalen zelf het bouwtempo. Het gaat stap na stap, ook omdat we als kunstenaars geen hypotheek kunnen krijgen”. ‘Gij zult verbouwen’, lazen we op een van jullie websites. Noortje: “Ja we zijn wat betreft voedsel al aardig zelfvoorzienend. Achter ons huis langs leggen we in de toekomst een pad naar de multifunctionele verhuurruimte aan en we gaan een pluktuin met een zitje aanleggen. Iedereen is welkom, we kijken ernaar uit”.

OPROEP: WE WANT YOU!

Een oproep. Bij allerlei bouwprojecten wordt in containers veel weg gekieperd. Vaak nog zeer bruikbare materialen. Kozijnen, deuren, balken, loze leidingen et cetera. Soms met een kleine beschadiging. Materialen die voor de totstandkoming van het artship van Egon en Noortje nog heel goed bruikbaar kunnen zijn. Want het doel en uitdaging is dat hun huis bijna volledig van restmaterialen gebouwd. Heb je denk je bruikbare materialen voor het artship, schroom niet en neem met Noortje of Egon contact op. Zij zijn er misschien heel blij mee en jij hebt een welkome bijdrage aan hun artship geleverd. Neem contact op via: egonkracht@outlook.com.

Meer informatie over Egon & Noortje over hun theateractiviteiten: www.thetroupe.nl en www.noortjebraat.nl.

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!