Bouwen met stro

Strowonen betekent in de kern bouwen met ecologisch verantwoorde materialen voor het verblijven in een gezond binnenklimaat. De opbouw van een strowoning bestaat uit een constructie van met stro gevulde damp-open met houten of kalk beklede gevelpanelen. De dakpanelen zijn met vlas gevuld. Stro is een 100% biologisch materiaal. De panelen zorgen voor een hoge isolatiegraad en door de binnenbekleding met leem bieden ze een evenwichtige vochtbalans. We spreken met Marcel Zwart van Strowonen, een coöperatie die zich op bouwen met stro heeft toegelegd.

Turn-key of casco

“Met een groepje hebben we coöperatie VVEERLIJK opgericht, een vereniging met als doelstelling ecologisch en duurzame bouwwerken te realiseren. De deelnemers zijn zelfstandige ervaren bouwprofessionals. Risico’s worden gezamenlijk gedragen. Eventuele winst wordt naar rato van gerealiseerde omzet op een project eerlijk verdeeld. Naast de deskundigheid van specialisten bieden we ook een platform aan jongeren met een achterstand op de arbeidsmarkt. We ondersteunen hen in het ontwikkelen van vakmanschap.

Per bouwproject stellen we een team samen en werken met architect en constructeur in een bouwteam. We bouwen turn-key maar onze woningen lenen zich ook goed voor casco oplevering. De koper verzorgt in dat geval zelf de afwerking. Wij houden dan wel de verantwoordelijkheid over de bouw zodat veiligheid en kwaliteit gewaarborgd blijven”, aldus Marcel Zwart. Voordat hij zich bij de coöperatie aansloot was hij werkzaam als beroepsofficier en was consultant en bestuurder bij diverse ondernemingen en onderwijsinstellingen. Bij Strowonen houdt hij zich als bestuurder vooral bezig met commercie en bouwcoördinatie.

Energieneutraal

Marcel: “In Oosterwold worden op dit moment meerdere woningen door Strowonen aan de Rumilaan en Ubuntulaan gerealiseerd. Binnenkort ook elders. We werken onder andere aan het jongerenproject waarbij de toekomstige bewoners meehelpen bij de bouw van hun onderkomen. De ecologische stropanelen worden vooraf in onze fabriek in Heemskerk op maat gefabriceerd en in hoog tempo op de bouwplaats tot woning samengesteld. Op de bouwplaats produceren we nauwelijks afval. De binnenwanden worden over ’t algemeen met leem bekleed. Vergelijkbaar met adobe. Een bouwmateriaal dat uit zand, water, klei en organische materialen bestaat en dat hoge thermische eigenschappen heeft. Op betonpalen en de fundering na kunnen alle materialen worden hergebruikt. Eigenlijk passen onze woningen bij bewoners in elke levensfase. Met wanden en daken met een Rc-waarde van 7 en meer, en met de toepassing van een warmtepomp en zonnepanelen en drievoudig glas in Accoya houten kozijnen, zitten we al gauw op energieneutraal. De akoestische eigenschappen zijn prima. Strobouwen leent zich overigens prima voor vrije architectuur. Architecten hebben veel vrijheid. De kosten zijn ongeveer gelijk aan traditionele bouw.”

Informatie: www.strowonen.nl

Marcel Zwart, Strowonen

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!