Komend weekend ga ik met mijn lieftallige vriendin trouwen, dus een mooi moment om de vele huwelijksvormen in de vogelwereld eens onder de loep te nemen. Tot zo’n 50 jaar geleden dacht men dat zangvogels voornamelijk monogaam waren, maar niets blijkt minder waar. Met onder andere DNA-technieken kan er tegenwoordig gezien worden hoe het nou precies zit en er wordt flink gepaard buiten de eigen relatie om! Die schattige kool- en pimpelmezen in je tuin blijken er bijna altijd verschillende geliefdes op na te houden en soms is wel meer dan de helft van de jongen van een andere vader dan degene die het eten komt brengen. De koolmeesman doet wel zijn best om te voorkomen dat “zijn” vrouw met de buurman paart: hij houdt haar goed in de gaten en zingt zo hard mogelijk om te laten horen dat het echt zijn territorium is, maar toch lukt het haar vaak om met die sterke koolmeesman op de hoek te paren, en dat is niet alleen bij Oosterwoldse mezen het geval! De heggenmus, ook in praktisch elke tuin te vinden, maakt het nog bonter, maar daarover in een latere column meer.
Feitelijk komen alle soorten relaties die wij mensen hebben bedacht, ook bij vogels voor. Monogaam voor het leven, haremgedrag, paren met de buren, elk nestje met een nieuwe partner, homo-huwelijk, seks met je ex, etcetera. Al met al zijn er slechts weinig vogels trouw aan elkaar tot de dood, maar ze zijn er wel. Vooral langlevende soorten kunnen een heel sterke paarband hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is het kauwtje, dat in de nestkasten bij onze buurman broedt. Deze kunnen wel 20 jaar bij elkaar blijven!
Veel mensen zien de knobbelzwaan als het toonbeeld van eeuwige trouw. En inderdaad zijn er heel wat zwanen die hun leven bij elkaar blijven, maar echtscheidingen onder zwanen komen vaker voor dan hun reputatie doet vermoeden. Een interessant fenomeen is ook dat weduwen en weduwnaars een nieuwe partner zoeken in een “soos”, een groep vrijgezelle zwanen (jong en oud). Als in de disco wordt er afgetast, uitgeprobeerd en gebaltst. De ene dag met de een, dan weer met de ander, net zolang totdat ze een geschikte partner hebben.
Kortom, dit is een onderwerp waar nog vele columns over geschreven kunnen worden, en dat ga ik zeker ook doen. Tot die tijd moet je maar eens goed opletten wat die vogels in de tuin nou eigenlijk echt uitspoken. En misschien zitten de vogels, als we dit weekend in de tuin de liefde vieren, ook wel in de struiken, heggen en bomen te kijken en zich te verbazen hoe dit bij ons mensen gaat.

