Column Folkert: Najaar Vlinders

tweede generatie Landkaartje

Het is waarschijnlijk meer mensen opgevallen, maar afgelopen week vlogen er opeens heel veel vlinders rond! Onze vlinderstruik zat vol met wel tientallen dagpauwogen, atalanta’s en koolwitjes. Ook zag ik erg veel landkaartjes, een van mijn persoonlijke favorieten. Momenteel vliegt “de tweede generatie” landkaartjes van dit jaar rond, die zwart met een witte tekening zijn. Het leuke aan landkaartjes is, is dat de kleur en tekening van de eerste generatie opvallend anders is, namelijk oranje met een zwarte tekening. Dit wordt veroorzaakt door de daglengte. Als een rups bij een lange daglengte verpopt, wordt de vlinder zwart wit, is de daglengte kort, dan wordt de vlinder oranje zwart.

De Atalanta is ook interessant. Dit is een echte trekvlinder en komt elk voorjaar vanuit het Middellandse Zeegebied naar onze contreien. Hier leggen ze eitjes, doen de rupsen zich tegoed aan verse brandnetels en ontpoppen zich tot vlinders. Die zijn dan weer dol op bijvoorbeeld vlinderstruiken en rottend fruit. Een groot deel van deze vlinders vliegt in het najaar weer duizenden kilometers terug naar het zuiden om te overwinteren. De rest overlijdt of overwintert hier, vlinders die je dan in droge donkere hoekjes in de schuur of in huis weg gekropen kunt tegenkomen. Ook overwinteren er veel in bijvoorbeeld bunkers, zij-aan-zij met de (slapende) vleermuizen die deze vlinder in wakkere toestand juist een lekker hapje vinden!

De dagpauwoog daarentegen is niet echt een trekvlinder, maar kan wel vele tientallen tot honderden kilometers zwerven. Doordat het een vochtige zomer was, stonden de brandnetels, waar ook de rupsen van dagpauwoog afhankelijk van zijn, er uitstekend bij, waardoor er nu een grote, voor de dagpauwogen relatief zeldzame, tweede generatie rondvliegt. Deze twede generatie zwerft meer dan de voorjaarsvlinders. De vlinders waaien vooral met de wind mee, van gerichte trek in een bepaalde richting is geen sprake.

Het is geweldig om nu zoveel vlinders te zien, maar helaas maakt dat het vlinderjaar niet goed. ondanks het kleine piekje in september, er toch heel veel minder vlinders hebben gevlogen dan het gemiddelde over de afgelopen dertig jaar.

Ook de onderkant van een Landkaartje is heel mooi.
eerste generatie Landkaartje
tweede generatie Landkaartje
vlinderbloem vol Dagpauwogen

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!