Compost, voedsel voor moestuin

Kortgeleden is Irene Mouthaan de Compost Company Cooperatief U.A. gestart. Een jong Almeers bedrijf dat échte Almeerse compostproducten maakt. Wormencompost, bokashicompost (“Compashi”), schimmelcompost, mulch, kruidengieren en nog veel meer. Het principe van de voortbrengketen van verschillende compostproducten is bijzonder. Elke deelnemer is volop bij het proces betrokken. Als toeleverancier van GTF-afval en als eindgebruiker van de producten. We vroegen oprichter Irene Mouthaan speciaal voor oosterwold.info een verhaaltje over haar activiteiten te schrijven.

Bedrijfsmissie: circulaire economie

Irene: “Bij Compost Company geloven we in ‘Earth care, People care & Fair share’. Geïnspireerd door deze principes maken wij compost en andere bodemverbeteraars op basis van Almeerse grondstoffen. We halen GFT-afval op bij inwoners en commerciële partijen waar we hoogwaardige compostproducten van maken die we terug leveren aan onze abonnees en los verkopen. Verder oogsten we Almeers groen om vloeibare meststoffen en mulch te maken. Zo blijft de Almeerse vruchtbaarheid in Almere en dragen wij ons steentje bij aan de circulaire economie.

Wij werken met zorg en aandacht voor onze producten maar ook voor onze werknemers, wij zijn een coöperatief waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer voor vol worden aangezien en zich kunnen ontwikkelen door middel van educatietrajecten. Onze kennis delen wij niet alleen met onze werknemers, maar met iedereen via workshops en cursussen voor jong en oud. Alle onderdelen van de bedrijfsvoering worden getoetst aan onze ethische principes: Compost Company zorgt dus niet alleen voor plantengroei, maar ook voor persoonlijke groei”.

Onze producten: gezond voor bodem en plant

“Waarom is onze compost nou zo bijzonder? Compost kan je toch gewoon ophalen bij het afvalperron of kopen in het tuincentrum? Dat is helemaal waar. Maar onze compost is anders.

Wij gebruiken alleen grondstoffen uit Almere om onze compost te maken. Dat betekent dat wij er geen turf uit Polen in stoppen waarvoor onvervangbare natuurgebieden worden verwoest en dat wij niet meedoen aan het rondslepen van afvalstromen door het hele land. Wij vinden dat je kringlopen op een lokaal niveau moet sluiten.

Verder houden wij onze compost levend door het eindproduct niet te stomen of te steriliseren. De micro-organismen die zorgen voor het composteerproces produceren zelf genoeg hitte om ziektekiemen en zaadjes te doden, na de hete fase blijven er micro-organismen actief in de compost. Deze micro-organismen zijn heel gezond en zorgen voor een levende bodem. Onze bijzondere producten zoals Compashi zijn juist zo goed voor de bodem omdat ze goede micro-organismen bevatten. Een soort probiotica voor de bodem dus.

Naast de Compashi verkopen wij ook wormencompost: dat is mest van compostwormen. De wormen worden gevoerd met GFT-afval en het eindproduct zijn prachtige wormenpoepjes. Deze wormenpoep zit vol met voedingsstoffen die heel makkelijk zijn op te nemen door de planten. Vooral voor een moestuin of een tuin met eenjarige planten is dit een hele goede meststof.

We zetten ook schimmels in om schimmeldominante compost te maken, dit is een erg langzaam proces maar het levert hele goede compost op voor boomgaarden en tuinen met vaste planten. De schimmels leveren een belangrijke bijdrage in de bodem, ze verbinden zich namelijk met de plantenwortels waardoor planten verbonden zijn met de bodem en met elkaar! Zo delen ze voedingsstoffen en informatie.

Om uw eigen bodemleven te voeren en de bodem te beschermen tegen uitdroging en vorst hebben wij ook mulch van Almeerse planten. Deze planten zijn uitgekozen op hun inhoudsstoffen, naast structuur verbeteren ze dus ook de vruchtbaarheid van de bodem.

Tot slot hebben we ook allerlei vloeibare meststoffen op plantaardige basis. Wormenwijn, Bokashi-sap en kruidengieren zijn een complete meststof voor de tuin, naast de juiste voedingsstoffen zitten er ook micro-organismen in die een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van de bodem en planten”.

Oosterwold: abonnementsdienst

“Wij willen de bewoners van Oosterwold een abonnementsdienst aanbieden, wij halen GFT-afval bij u op en u krijgt compostproducten teruggeleverd. Zo heeft u goede compost, kleinschalig gemaakt met afval van uzelf en anderen zoals u, zonder dat u zelf in de weer hoeft met composthopen, wormenbakken of bokashi-emmers. Als u dat nou wel leuk vindt om te doen kunt u bij ons ook terecht om wat extra compost te kopen of om een workshop te volgen om thuis nóg beter te kunnen composteren.

Oosterwold is de eerste Almeerse wijk die wij willen bedienen met onze abonnementsdienst. Dat betekent dat we nog een hoop uit moeten zoeken, hoeveel tuinafval wordt er bijvoorbeeld geproduceerd? Hoe groot moet onze aanhanger zijn? Welke compostproducten willen Oosterwolders graag hebben? Hoe vaak komen we langs? Daarover willen we graag met u in gesprek. Als u interesse heeft in onze diensten of producten kunt u ons vinden op Facebook: www.facebook.com/compostcompany of u kunt een mailtje sturen naar compostcompanyalmere@gmail.com.

Een voorproefje van onze producten zit in het Groen & Doen kerstpakket: samen met Groentje Cider en de StadsBomerij hebben wij een heel leuk duurzaam cadeau samengesteld. In het pakket zit een onderstam van de StadsBomerij met een waardebon voor een workshop appelboom enten, van ons krijgt u wormencompost, mulch, heermoesthee en een waardebon voor een fles voorjaarsgier om de boom een goede start te geven en om alvast in de oogstsfeer te komen zitten er ook twee flessen heerlijke cider in van Groentje Cider. Als u na een paar jaar zelf een grote appel-oogst heeft kunt u de appels weer kwijt aan Groentje Cider en dan is de cirkel weer rond! De kerstpakketten zijn verkrijgbaar in de webshop op www.groentjecider.nl“.

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!