Containers in Oosterwold

Zeecontainers als modulair systeem worden naast het eigenlijke doel van transportmiddel ook bij speciale woningbouw toegepast. Het frame biedt een stevig houvast en de metalen wanden van een container kunnen met kozijnen en deuren worden gemodificeerd. Modificeren betekent vooral ambachtelijk laswerk en afbouw van binnenwanden en isolatie. Standaard containers hebben een lengte van 3, 6, 9 of 12 meter en een vaste breedte van 2,438 meter. Het wereldwijde transportsysteem van vrachtwagens, overslagterminals en schepen is op deze maatvoering ingesteld. De hoogte kan verschillen: 2,2 of 2,4 of 2,7 meter. Met containers, vooral met een hoogte van 2,7 meter, zijn allerlei verblijfsvormen te realiseren, ook gestapeld. Bijvoorbeeld als showroom, koffiebar, presentatieruimte, kantoor of berging. Voor ongeveer € 1.500,- heb je een robuuste schuur naast je huis staan, inclusief transport en plaatsing en gespoten in een gewenste RAL-kleur. Je moet wel voor een stevige ondergrond zorgen, bijvoorbeeld stelconplaten. Voor genoemde prijs gaat het dan wel om een gebruikte zeecontainer. De nieuwprijs ervan is vele malen hoger.

Een woning met een constructie van zeecontainers lijkt een eenvoudige opgave, maar in de praktijk is dat niet. Containerwoningen worden ook vaak met goedkoop geassocieerd, maar zoals gebruikelijk moet een containerwoning ook aan het bouwbesluit voldoen. In Oosterwold de lichte versie daarvan. Met een uitgekiende opzet is een containerwoning zeker prijsgunstiger dan een traditioneel gebouwd huis, de kosten zijn vooral van de modificatie afhankelijk. Meerdere bedrijven hiervoor bevinden zich op de markt. Er kunnen prachtige bouwwerken mee worden gecreëerd. Veel architecten zijn verliefd op de container als bouwmodule. De boeken The Box – Architectual Solutions with Containers en Container Atlas – Handbuch der Container Architektur staan vol met schitterende voorbeelden.

In Oosterwold staan al meerdere containerschuren en –constructies. Bijvoorbeeld debouwbieb bestaat uit twee geschakelde geïsoleerde containers met een lengte van 9 meter (oppervlakte 45 m2-BVO). Deze zijn afkomstige van Containex, een bedrijf dat in het buitenland alles in de fabrieken voorbereid, inclusief de plaatsing van binnenwanden, een pantry, verlichting en een toilet. De unit aan de Auguste Comteweg 15 stond er in twee dagen. En aan de Goudplevierweg is een ware container enclave in wording. Initiatiefnemer is Marco de Kat, hij woont er al en naast hem binnenkort ook familie. Marco is een markante persoon en raadslid van Leefbaar Almere. Eind augustus wordt op oosterwold.info een interview met hem geplaatst, vanzelfsprekend met zijn visie op Oosterwold. Vanuit de politiek heeft hij het idee achter Oosterwold vanaf de start meegemaakt.

De boeken The Box en Container Atlas liggen in debouwbieb ter inzage (uitsluitend op afspraak: mail@oosterwold.nl). Informatie Containex: Jeroen van Beek van Best Containers (jeroen@debestcontainers.nl – 0299 461918).

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!