De zombie-slak aan de deur

Vlak na de uitgebreide aandacht voor de naaktslak in de nieuwsbrief vorige week, ging het thema slak nog even door bij ons. “Kom snel kijken, er zit echt een hele rare groene slak op de voordeur!” riep een vriendin.
En raar dat was die, zie het filmpje!

Het gaat hier om een eigenlijk heel normaal slakje, namelijk de zogeheten “Barnsteenslak” die net als andere slakken in groten getale in Oosterwold voorkomt. Alleen is deze slak bezeten door een parasiet met de onheilspellende naam “Leucochloridium paradoxum”. Deze parasitaire worm infecteert de barnsteenslak en vult de tentakels van de slak zodanig dat deze ze niet meer kan intrekken en ze beginnen te pulseren. Wat een zombie!

Geïnfecteerde slakken hebben door de parasiet ook de neiging om omhoog te klimmen, iets wat ze normaal niet doen, en in combinatie met de opvallende pulserende kleuren worden ze een wel zeer aanlokkelijk hapje voor vogels. Dit is precies wat de parasiet voor ogen heeft, want eenmaal opgegeten door de vogel ontwikkelt de parasiet zich in de vogel tot een volwassen worm die zich voortplant, met de uitwerpselen de vogel verlaat, er een toevallig passerende barnsteenslak geinfecteert wordt en de cyclus opnieuw begint..

De parasiet doet het goed hier in Oosterwold, want een paar dagen later hadden mijn dochters ook een “hele enge groene slak” in het slakkenhotel (zie foto) wat ze met zoveel liefde beheren.. De ongenode gast hebben ze verwijderd en zal inmiddels al wel weer tot vogelsnack geworden zijn…

En met het verhaal van deze zombie-slak is meteen de eerste editie van deze nieuwe column geboren, waarin ik op regelmatige basis wat zal schrijven over bizarre beestjes, dieren met rare gewoontes, maffe planten en alles wat te maken heeft met de indrukwekkende natuur die Oosterwold rijk is.

Folkert

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!