Dudeljo, de gele flits

Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de wielewaal
en horen wij die muzikant, dan is zomer weer in ’t land.
Dudeljo klinkt zijn lied, dudeljo klinkt zijn lied, dudeljo en anders niet.


Er zijn waarschijnlijk meer mensen die het lied over de Wielewaal kennen dan die er ook echt één gezien hebben. En dat is niet zo gek ook, want ze zitten het liefst hoog in de populieren tussen de bladeren verstopt.

Ondanks dat het de afgelopen tijd niet echt zomers is, is de wielewaal alweer een tijdje in het land en zo ook hier in het mooie Oosterwold te bewonderen, want de bossen rondom Oosterwold hebben veel populieren.

Al is het dus nog knap lastig om ze ook echt te zien. Ondanks dat ik ze bijna dagelijks hoor, laten ze zich nauwelijks zien, hooguit af en toe als een gele flits door de boomtoppen. Daarom was ik toch wel een klein beetje jaloers toen buurtgenoot Maurice Prins onderstaande foto liet zien van 2 mannetjes wielewaal, praktisch genomen in mijn achtertuin!

Nog gekker werd het in de achtertuin bij buurvrouw Paulien van Schaik, die me onderstaand filmpje stuurde. Hier hoor je een Wielewaal uit volle borst het kenmerkende “Dudeljo”  zingen naar …. zijn eigen spiegelbeeld.

Dit zie je vaker bij vogels, want vogels zijn niet in staat om zichzelf te herkennen en als zij hun spiegelbeeld zien, denken ze dan ook dat het concurrentie is en zullen ze laten blijken dat dit hun territorium is. Soms gaan ze zelfs tot bloedens toe in gevecht met de hun imaginaire tegenstander..  Er bestaat overigens een makkelijke, manier om dit te voorkomenr: laat je ramen gewoon lekker vuil worden.

Het nest van een wielewaal is een echt kunstwerk. Ze weven hun nest van allerlei materialen zoals grashalmen, schors en schapenwol. Het is net een buideltje in de boom. Alleen hangt het meestal heel hoog in de populieren, verscholen tussen de grote bladeren, dus ik heb het nog nooit in het echt mogen bewonderen. Interessant feitje is dat ‘Mantelzorg’ onder wielewalen heel gewoon is: de jongen van het vorige jaar helpen bij het uitbroeden en voeden van jongen van de nieuwe generatie. Hoe mooi is dat!

Eind Juli, begin augustus vertrekken de Wielewalen alweer naar Afrika, waar ze overwinteren. Dus wil je de gele flits dit jaar nog zien, ga dan nu het bos in en luister goed of je het Dudeljo kan horen, want vogels kijken, doe je met je oren!

Folkert schrijft over bizarre beestjes, dieren met rare gewoontes, maffe planten en alles wat te maken heeft met de indrukwekkende natuur die Oosterwold rijk is.

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!