Hypotheek voor wonen in Oosterwold

Groot probleem voor veel toekomstige bewoners is de dekking van aanzienlijke kosten die worden gemaakt zolang de hypotheek via de notaris nog niet officieel is verstrekt. Kosten van onderzoeken, voortijdige wegaanleg, voor de oprichting van een vereniging, adviezen, misschien een architect en de eerste aanbetalingen van de exploitatiekosten van de grond. Indien men zelf over gelden beschikt is er niets aan de hand. Veel belangstellenden voor Oosterwold moeten financieel iets regelen. We spreken met Marloes van Oijen, zij is financieel adviseur van de Rabobank en heeft Oosterwold in haar portefeuille.

Voorfinanciering

‘Sinds 2014 is de Rabobank betrokken bij het verstrekken van hypotheken in Oosterwold. De bijzondere ontwikkeling ervan past precies bij de coöperatieve gedachte van onze bank. Toen Oosterwold startte werd al snel intern besloten dat de Rabobank niet aan de zijlijn wenste te staan maar mee wilde spelen. Kostenstromen lopen in Oosterwold volstrekt anders dan gebruikelijk. Het goedkoopste is als kopers van een stuk grond en het huis zelf in de voorfinanciering kunnen voorzien. In feite een voorschot op de totaalkosten. Het voorschot kan later vanuit de verstrekte hypotheek worden teruggeboekt. Indien men zelf niet in de voorkosten kan voorzien, dan verstrekken we voor die kosten een persoonlijke lening. Die lening wordt bij het ingaan van de hypotheek direct afgelost en wordt eigenlijk onderdeel van de hypotheek’, aldus Marloes.

Hypotheek bij grondoverdracht

Wanneer is het moment aangebroken dat een toekomstige bewoner in Oosterwold de hypotheekofferte kan aanvragen? Marloes: ‘Op het moment wanneer de anterieure overeenkomst is getekend en er een getekende aanneemovereenkomst ligt. Mocht de aanneemovereenkomst er nog niet zijn omdat men bijvoorbeeld veel zelf gaat bouwen en regelen, of dat de woning casco wordt opgeleverd, dan is er een taxatierapport van de toekomstige woning nodig. De hypotheekofferte is overigens een jaar geldig, binnen dit jaar dienen de gelden opgenomen te zijn. Het passeren van de hypotheek bij de notaris vindt pas plaats wanneer de bouwvergunning onherroepelijk door de gemeente is verleend’. Maar mensen willen vooraf weten of Oosterwold voor hen haalbaar is, dus willen in een veel vroeger stadium dan het tekenen van de anterieure overeenkomst weten hoe de vlag er financieel voor hen bijhangt. Voor het tekenen van de anterieure overeenkomst moet men vaak al geld uitgeven en men wil zekerheid of een hypotheek straks wel wordt verstrekt. Marloes: ‘Dat klopt. Over de mogelijkheden van een hypotheek voor bouwplannen en natuurlijk de grond kan men altijd bij ons Rabobank kantoor aan de Grote Markt 2 in Almere binnenlopen. Daar zijn altijd twee hypotheekadviseurs aanwezig die vrijblijvend en kosteloos vragen beantwoorden. Ook op donderdagavond en op de zaterdagen zijn ze aanwezig. De haalbaarheid van een hypotheek voor Oosterwold wordt tijdens zo’n gesprek al snel duidelijk’.

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!