Maandbericht februari

Buitenplaats Oosterwold vanuit de lucht

De bouwactiviteiten op Buitenplaats Oosterwold zijn in volle gang. Op 2 januari waren 24 woningen in aanbouw en zeven bewoners officieel gevestigd. Een luchtopname van Albertien van Dijk.

Oosterwold film in eindfase

Cineaste Marit Geluk maakt een film over Oosterwold. Een vrije opdracht van de gemeente Almere. Waar een sjoelbak voor het selectieproces van opnamen en uitspraken niet goed voor is.

Leven in Oosterwold reacties

Recent werd www.leveninoosterwold.nl gelanceerd. Vooralsnog een digitaal boekwerk over Oosterwold in wording. Persoonlijke ervaringen van Daan Fröger, hij was vanaf de lancering bij Oosterwold betrokken. In de tijd wordt de opzet aangevuld met getuigenissen van bewoners en thematische onderwerpen.

Een greep uit de eerste reacties:
Dikke pil! Objectief en duidelijk ( Jac)
Mooie geschiedschrijving (Linda)
Gelezen, toppie. Mooie geschiedschrijving met knipoog naar toekomst (Jeroen P)
Leuk! Ik ga het verder volgen (Petra)
Je hebt lekker van je afgeschreven, Succes met vervolg (Ivonne)
Bewonderingswaardig hoe je subtiel kritiek kan uiten (Thijs)
Mooi tijdsdocument Daan (Tjeerd)
Makkelijk leesbaar en voor ons Oosterwolders herkenbaar (Catrinus)
In een keer uitgelezen. Vele kritische noten zijn terecht (Willem)
Leuk dat je het initiatief neemt (Petra)
Mooi om te lezen, te delen en te bewaren (Tineke)
Je hebt er mooi de vaart in (Gijs).

Ik ga in Oosterwold bouwen

Het bouwen van een huis is een spannende uitdaging. Er komt veel bij kijken. Helemaal in Oosterwold waar initiatiefnemers hun grondstuk zelf bouwrijp moeten maken en meedoen aan de infrastructuur van het gebied. Deelnemers in de Buitenplaats Oosterwold worden de mogelijkheid geboden de workshop ‘Ik ga in Oosterwold bouwen’ bij te wonen. De presentaties vinden regelmatig in debouwbieb plaats.

Personeelstekort remt bouw

Personeelstekort krijgt steeds meer remmende invloed op de voortgang van bouwprojecten en het vinden van een aannemer, aldus de economen van ABN Amro. Het wordt met de dag moeilijker een aannemer voor de bouw van een woning te vinden, velen zitten tot in 2019 vol. Schaarste veroorzaakt langere wachttijden en bouwkosten worden opgedreven.

Storm houdt huis

De heftige storm op 18 januari is Oosterwold niet voorbijgegaan. Bouwhekken en Dixies gingen om en bouwmaterialen dwarrelden door de lucht. Schuurtjes en de glasplaten van tuinkassen moesten eraan geloven en een aanhanger belandde zelfs in de sloot.

Bouwhekken verplicht

Inspectie Bouwwerken maakte recent (nogmaals) bekend dat bouwwerken met bouwhekken moeten zijn afgeschermd. Initiatiefnemers zijn daar verantwoordelijk voor en moeten dit met hun bouwer regelen. Indien niet aan de eis wordt voldaan kunnen bouwwerken worden stilgelegd, wat al gebeurd is. Het is verstandig binnen het bouwhek een opstelplaats voor bouwauto’s en bouwmaterialen te maken om ander (bouw)verkeer niet te belemmeren en irritatie te voorkomen. Het komt regelmatig voor.

Van bouwen naar leven

Het aantal inwoners in Oosterwold neemt toe. Wat betekent dit voor de toekomst? Hoe wordt de zelforganisatie van de infrastructuur geregeld? Wat kan nog meer gemeenschappelijk worden aangepakt? Hierover werd op 24 januari in het stadhuis de discussieavond ‘Van bouwen naar leven’ georganiseerd. De belangstelling daarvoor was groot, een tweede avond was op 7 februari gepland.

Zelforganisatie is een zoektocht voor zowel bewoners als gemeente. Frans Meijer, programmadirecteur Stad, erkende dat organisch dwars-door-elkaar-heen bouwen spanningen in de openbare ruimte met zich meebrengen. In andere wijken heeft de gemeente de hoofdrol, niet in Oosterwold. Wel als het voor handhaving van regels, toezicht en inspectie gaat. Anke Delfos, beheermanager van Almere Haven en Poort, ging vervolgens in op de betekenis van onderhoud van de openbare ruimte. Daarna kwam Maurice Specht aan het woord, filosoof die zichzelf stadsactivist noemt. In Oosterwold bouwen initiatiefnemers aan hun eigen particulier geluk, aan een eigen droomwereld. Hij vroeg zich af wat ‘de meent’ van Oosterwold is, wat de gemeenschappelijke belangen en verantwoordelijkheden zijn. Moet er niet een eigen muntstelsel komen? De Oosterwolder! Een eigen bestuur, losgekoppeld van de gemeente? ‘Waarom aan de gemeente belasting afdragen als de bewoners bijna alles zelf moeten betalen’, vroeg hij zich af. Bij zelforganisatie is de gemeenten misschien niet eens nodig. Denkbaar dat de Oosterwolders misschien ook zelf collectieve zorg en verzekeringen regelen? Hoe ver wil je als leefgemeenschap gaan en wat verwacht je van elkaar, van je buren en de gemeente?

De deelnemers namen de uitdaging in ronde tafelgesprekken over. De volgende speerpunten kwamen uit de discussies:

  • Niet alleen het aantal bewoners groeit, ook het aantal verenigingen; om op dezelfde golflengte te zitten ligt het in de rede dat de verenigingen zich met elkaar verenigingen. Een onderlinge overlegstructuur met elkaar regelen.
  • Kan de gemeente niet zorgen voor een fysieke ontmoetingsplek, een soort van buurtschuur in het gebied; een centrum voor inspiratie en mogelijk ook als marktplaats voor verkoop van Oosterwoldse stadslandbouwproducten; bovendien een plek waar de verenigingen hun ledenvergaderingen kunnen organiseren.
  • Verder zou een Oosterwoldse krant of website kunnen bijdragen aan meer saamhorigheid; maakoosterwold.nl is gericht op regels en procedures en oosterwold.info met algemeen nieuws is (nu nog) het initiatief van een eenling.
  • En niet onbelangrijk, hoe dragen de Oostwolders zelf bij aan gemeenschappelijke handhaving en toezicht.

Speerpunten die uit de gesprekken naar voren kwamen en handen en voeten moeten krijgen. Wel nieuwsgierig wat de gemeente er mee doet. In andere Almeerse wijken faciliteert en investeert de gemeente in wijkvoorzieningen: van belastinggeld. Oosterwolders betalen ook belastinggeld, wat mogen zij ervoor van de gemeente verwachten. Een uitgebreid verslag van beide bijeenkomsten komt binnenkort via de gebiedsorganisatie beschikbaar.

Bericht plaatsen

Heb je een interessant bericht (bij voorkeur met een plaatje) voor plaatsing op oosterwold.info, mail het dan aan: mail@oosterwold.info

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!