Ondernemer stelt zich voor: Johan Smits – Stadsbomerij

Wat is je onderneming?
Sinds 2018 kweek en verkoop ik fruitbomen en bessenstruiken in Oosterwold. Dit doe ik vanuit de overtuiging dat de landbouw een positieve rol kan spelen in het verbeteren van de bodemkwaliteit en het vergroten van biodiversiteit. Ik wil graag dat inwoners van Almere kunnen kiezen voor fruitbomen en bessenstruiken die zonder pesticiden en kunstmest zijn gekweekt. Op biologische wijze, hoewel (nog) niet gecertificeerd, laat ik de fruitbomen opgroeien in de mooie klei tot sterke en karakteristieke bomen. Regelmatig geef ik workshops over snoeien en enten en denk met mensen mee over hun wensen in de tuin. Voor het aanplanten en verzorgen van fruitbomen en bessenstruiken kunnen mensen ook bij mij terecht. Het verkoopseizoen is voor mij in de wintermaanden van november tot en met maart, de bomen zijn dan in rust en kunnen dan het beste aangeplant worden. De andere maanden (ben ik niet op vakantie…) ben ik druk met het opkweken en verzorgen van de bomen in de kwekerij.

Hoe is het om in Oosterwold te ondernemen?
Oosterwold is voor mij de plek geweest om mijn bedrijf te starten. Het invullen van een stukje stadslandbouw voor verschillende initiatieven is een mooie manier om je te verbinden met Oosterwold en zijn bewoners.
Mensen zijn altijd verbaasd als ze horen dat ik zelf helemaal niet in Oosterwold woon maar in Almere-Buiten. Ik zeg dan altijd dat ik waarschijnlijk meer uren in Oosterwold verblijf dan veel mensen die er wel wonen…
Het is mooi om mijn bedrijf mee te zien groeien en bewegen met Oosterwold, waar ik inmiddels zo’n 10.000 m2 grond in gebruik heb.

Wat maakt jouw onderneming uniek?
Het unieke aan StadsBomerij is dat het geen eigen grond bezit en toch een hectare grond kan gebruiken voor het kweken en verkopen van mijn bomen. Dit kan dankzij de mensen bij wie ik een gedeelte stadslandbouw op hun perceel in mag vullen. Op elk stuk wat ik gebruik voor mijn kwekerij betrek ik altijd zoveel mogelijk de natuur erbij. Bijvoorbeeld door bloemstroken, vogelhuisjes, vogelpalen en takkenrillen. Mooi om op deze manier te kunnen werken midden in een woonwijk.
Een unieke onderneming in een unieke wijk!

Bij welke andere ondernemers in Oosterwold ben je zelf naar grote tevredenheid klant en waarom?
Grappig om me bij deze vraag te realiseren dat ik eigenlijk heel weinig ‘boodschappen’ doe in Oosterwold. Dat is dan toch de andere kant van het er niet wonen en wel werken. Toch voel ik me enorm betrokken met heel veel bedrijven. Regelmatig werk ik samen met Kwekerij de Arend en met Riet en Ruigtekapper. Af en toe een bakkie bij Boerderij Uniek Leven, Zorgbakkerij Almere, de Odin of een frietje bij De Frietboerderij. Een klus samen met Nature Access 4 All of een machine huren bij Gert Jan Bon. Alles probeer ik zo veel mogelijk dichtbij te halen of gebruiken. Het feit dat ik betrokken ben bij Broodfonds Oosterwold maakt dat ik regelmatig contact heb met diverse ondernemers in Oosterwold. Of Oosterwoldse ondernemers die net als ik zijn aangesloten bij Almeerse Weelde zoals Kruiderij Hof van Eden en Imkerij KirstenBosch. Super fijn om zo’n netwerk om je heen te hebben met fijne collega ondernemers!

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!