Ondernemer stelt zich voor: Michelle ten Berge – vroedvrouw

Ik woon sinds 2017 in Oosterwold en ben sinds 1998 vroedvrouw.

Mijn praktijk is gevestigd aan huis in Bosveld, een woongemeenschap aan de rand van het Kathedralenbos en de Vogelweg. Ik ben hier komen wonen via mijn collega en vriendin Jolien, ook vroedvrouw en nu dus ook buurvrouw.

Mijn ‘onderneming’ is niet echt een onderneming. Of zo voelt het niet tenminste. Ik onderneem niet zoveel en verkoop ook geen producten. Ik rommel een beetje in en om mijn huis en zie geregeld zwangere cliënten, in mijn praktijk of bij hen thuis.

Ik ben zorgverlener en doe dat als zelfstandige, vandaar dat het officieel wel ‘een onderneming’ heet. Dat zelfstandig zijn vind ik ook belangrijk. Omdat ik graag zie dat de vrouwen en gezinnen met wie ik werk zelfstandig hun beslissingen nemen over hoe en wat voor zorg ze willen afnemen bij mij. En als ik me zelf dan afhankelijk zou voelen van een werkgever, dan lijkt me dat een stuk lastiger. Want in de medische wereld is zo ongeveer alles vastgelegd in protocollen, waardoor het vaak voelt alsof wat er in zo’n protocol staat dus ook ‘moet’. Bij mij moet bijna niks en veel van mijn werk gaat daarom over ontspannen. Ontspannen in de zwangerschap, ontspannen tijdens de geboorte en ontspannen in het contact met je kindje. Soms is daar kennis voor nodig, om daarmee een ‘geïnformeerd besluit’ te kunnen nemen en daardoor los te kunnen laten waarvan je eerst dacht dat het ‘moest’. Soms is er stilte nodig, of aanraking, of een luisterend oor. Soms is er helemaal niks nodig. Wat bijna altijd nodig is, is dat mijn cliënten, hun eventuele partners en ik elkaar goed leren kennen om uiteindelijk woordeloos te weten wat nodig is tijdens de geboorte. Voor deze unieke mama, deze unieke baby en dit unieke gezin.

Wat mijn praktijk uniek maakt, is dat ik daar de tijd en de ruimte voor heb. Doordat ik ‘caseload’ werk (dat betekent dat ik je enige verloskundige ben) hoef je alleen mij te leren kennen en ben ik 24/7 bereikbaar voor vragen of ondersteuning. Ook tijdens de geboorte, waar en hoe die ook zal verlopen. Ik kom dan naar je toe en blijf bij je zolang als nodig is voor jou. Bij bijna alle andere verloskundigenpraktijken werken de verloskundigen in diensten en weet je nooit van tevoren wie er bij jouw bevalling gaat zijn. Dan is de begeleiding soms ook een beetje meer lopende bandwerk.

Ondanks dat mijn werk grotendeels 1 op 1 is, werk ik ook graag samen. Met Jolien als achterwacht voor elkaar, of met mijn andere collega Claudia die nu in de kraamzorg werkt. Zo’n feestje als zij dan de kraamverzorgende is bij een van mijn gezinnen! Maar ik werk bijvorbeeld ook samen met Petra Meirink van Yoga Oosterwold, wij organiseren bijvoorbeeld regelmatig samen informatie avonden over de bevalling. En binnenkort start een oud-cliente moedergroep bijeenkomsten in ‘het Groene huisje’ in mijn achtertuin. Oosterwold voelt voor mij daarom echt als een dorpje. Boodschappen doen bij de Odin, of daar koffie drinken in het Foodcafe. Op de terug weg nog even bloemen plukken bij de Vliertuinen waar ik een plukabonnement hebt. Natuurlijk elke dag dat ze open zijn het lekkerste brood van Nederland kopen bij de Tureluurbakker. Of aan de Reimslaan bij Boerderij Uniek Leven ontdekken dat ze heerlijke vegan taart en vegan broodjes shoarma hebben. En daar dan vaak mensen tegen komen die ik ken door mijn werk of via het Broodfonds Oosterwold dat ik mede heb helpen oprichten. Na een nacht werken een heerlijke massage ontvangen van Jolien Daenen van Embodied Nature.

Alles wat ik enigszins lokaal kan doen of kopen in dit mooie ‘dorp’ doe ik graag lokaal, dus ik ben ook blij met deze website.

Sinds ik in Oosterwold woon is mijn werk alleen maar leuker geworden. Het werken vanuit mijn eigen huis is leuk en ook om ‘in de wijk’ nieuwe en oude cliënten tegen te blijven komen. Maar ook bij verdrietige gebeurtenissen, zoals toen mijn moeder in 2022 overleed en bij ons thuis haar sterfbed had, voelt het rijk om hier te wonen. Ik vond Jitse van Live to be, die haar hielp een pijnlijk been te verzachten. Ik ontdekte ‘Rituals to root’ waar van alles georganiseerd wordt rondom sterven en stervensbegeleiding. En onlangs nog knapte een oud-cliente van mij, die zelf restaurateur is, een schilderijtje op uit de erfenis van mijn moeder. En zo blijft alles de hele tijd met elkaar verbonden.

Mijn droom was ooit om een echte ‘dorspvroedvrouw’ te worden en zo voelt het nu. Vorig jaar zomer deed ik een kraamvisite in een van de vele gebruikelijke caravans naast een huis-in-aanbouw. De zon scheen, ik deed mijn laarzen met modder uit voor de deur, er scharrelde een kip langs en ik bedacht me dat mijn droom uitgekomen is.

 

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!