Pret-2, wachten

Een perceel grond in Oosterwold kopen biedt een prettig vooruitzicht. Een lang gekoesterde wens van landelijk buiten leven in combinatie met het kweken en oogsten van eigen groenten en fruit gaat ermee in vervulling. De weg er naartoe is niet voor iedereen even prettig. In de tijd gezien een lange weg. In het bericht PRET op 3 oktober maakten we er al melding van. De praktijk blijkt ernstiger. Op zaterdag 14 oktober organiseerde de gemeente in Almere-Hout een Woonexpeditie. Voor Oosterwold ruimschoots belangstelling. Stadsgids Marie-José Röselaers leidde in het gebied met verve belangstellenden rond. In haar inleidend praatje kregen sommigen direct de domper op de neus. Wil je in Oosterwold wonen, dan duurt het minimaal anderhalf jaar voordat je kunt bouwen, als alles meezit.

Als je je op dit moment voor de koop van een perceel grond via www.maakoosterwold.nl hebt aangemeld, word je pas in april 2018 uitgenodigd voor het bijwonen van een verplichte presentatie van de gebiedsregisseur. Dus over ongeveer zes maanden. In de tussentijd blijft het staren op een gebied waar je graag wilt wonen. Zes maanden wachten geeft geen prettig gevoel. Pas na het bijwonen van de presentatie kan een stip op jouw gewenste locatie worden gezet. Vervolgens start het proces van intentieovereenkomst, ontwikkelplan, anterieure overeenkomst, omgevingsvergunning et cetera.

Nadat de vergunning onherroepelijk is verwacht elke koper, zoals gebruikelijk, ook snelle levering van zijn grondstuk. Niet schrikken, aankomende pret van eindelijk starten met de bouw van je droomhuis krijgt wederom een deukje. Het Rijksvastgoed Bedrijf (RVB) heeft op dit moment negen (jawel 9) weken nodig de verkoopovereenkomst gereed te maken. Het probleem van voorspoedige levering zit dus niet zo zeer bij de gemeente maar bij RVB, te weinig mankracht. Nadat RVB de koopovereenkomst heeft geleverd, heeft de notaris voor de officiële grondoverdracht ook nog eens ongeveer vier weken nodig voor het opmaken van de akte van grondlevering. Kortom, nadat de vergunning onherroepelijk is verleend wordt de grond na ongeveer drie maanden officieel overgedragen. Op je toekomstige kavel mag je in die drie maanden niets doen.

Alles bij elkaar opgeteld: vandaag besloten in Oosterwold te gaan wonen betekent over ongeveer 18 maanden starten met bouwen en dan moet alles meezitten. Over pret gesproken. Waarom al die vertragingen? Een bewust ontmoedigingsbeleid? De conclusie. Het lijkt erop dat het succes van Oosterwold boven het hoofd van betrokken instanties groeit. Het proces verdient bijsturing en verbetering. Als je niet zolang wilt wachten op bouwgrond in Oosterwold, dan bieden Villapark Vogelhorst, Stadsdorp Nobelhorst en Landgoed Overgooi nu meer soelaas. Deze locaties zijn echter niet te vergelijken met Oosterwold maar bieden wel meer snelheid en zekerheid voor bouwen op korte termijn.

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!