Pret in Oosterwold – achterstand en wachten

Eindelijk is het zover. Je hebt rondgekeken, vergeleken en gekozen voor jouw televisie met hoge beeldkwaliteit en een soundbox voor fantastisch geluid. Je gaat naar de mediawinkel, koopt hem, neemt hem mee en de pret begint. Dit proces geldt bij de meeste kostbare aankopen. Ook bij het kopen van een kavel. Je hebt je georiënteerd, naar verschillende locaties gekeken, je gaat naar de kavelwinkel in het stadhuis, bevestigt je plekje, gaat naar de notaris en betaalt. De kavel is nu van jou en de pret van het zelf bouwen van een huis kan beginnen. Zo gaat het meestal, maar niet in Oosterwold, want daar moet je lange tijd op pret wachten.

Vertraging

Er was een buurtfeestje. Leuke sfeer, buren leren buren kennen, ook enkelen met klaagzang. Over het lange wachten op vergunningen en vertragingen door archeologische vondsten. Met het gevoel van aanmodderen en in ongewisse gelaten. In de praktijk blijkt de werkdruk op de vergunningverleners enorm te zijn. Hen treft geen blaam. Tijdens de crisis werden collega’s ontslagen, nu is er een tekort. De ontslagen collega’s mogen terugkomen maar hebben ander emplooi gevonden. Een buitenbedrijf is ingehuurd om een helpende hand te bieden. Hoewel het nieuwe omgevingsplan meer snelheid in het proces zou geven gaat het nog steeds niet even soepel.

De verlening van een omgevingsvergunning duurt normaal 14 weken (acht weken verlening en zes weken ter inzage). In Oosterwold is het zo’n beetje gebruikelijk geworden de termijn van 14 weken met zes weken te verlengen, veelal voor het verminderen van werkdruk. Als het nog langer duurt wordt de vergunning automatisch van rechtswege verleend. Dus in bijna vijf in plaats van drie maanden doorlooptijd. Er speelt meer. Nadat een vergunning is verleend wordt door het Rijksvastgoed Bedrijf (RVB) de koopovereenkomst opgemaakt. RVB kan op dit moment de hoeveelheid overeenkomsten nauwelijks aan. Met slechts enkele fte’s betekent dit nog meer vertraging. Het Team Oosterwold toont naar kopers alle goede wil, maar komt door de vertraagde procesvoortgang klem te zitten. Zo wordt het althans ervaren. Er zijn gewoonweg te weinig manschappen. Wordt het geen tijd dat betrokken bestuurders zich achter de oren gaan krabben?

Geen prettige gevolgen

Vertragingen leiden tot ergernis en hebben vervelende consequenties. Bijvoorbeeld de einddatum van de offerte van een hypotheek loopt af. Langer dan voorzien moet een tijdelijke woning worden gehuurd. De kosten van opslag van inboedel lopen op. De bouwplanning moet vaak met niet prettige gevolgen worden bijgesteld, soms ook van financiële aard. En niet te vergeten de planning van de aanleg van kavelwegen en nutsvoorzieningen, ook hieruit kunnen vervelende zaken ontstaan. In de praktijk komt door vertragingen de hele keten van het voortbrengproces van kavel en woning onder enorme druk te staan. De uitspraak ‘het hoort een beetje bij Oosterwold’ geeft toekomstige bewoners niet altijd een prettig gevoel.

Pret krijgen kan lang duren

Begint het succes van Oosterwold niet boven het hoofd van de gemeente en RVB te groeien? Is het niet te veel, gaat het niet te snel? Als je vandaag besluit je in Oosterwold te willen vestigen stuur je via www.maakoosterwold.nl een intake in en word je pas in de loop van februari 2018 uitgenodigd voor het bijwonen van een verplichte presentatie van de gebiedsregisseur. Direct daarna mag een stip voor een plek op de kaart van Oosterwold worden gezet. Dus over ongeveer vijf maanden kan de pret beginnen, tenminste als vertragingen voor lief worden genomen. En de grond zal vast tegen een nieuwe geïndexeerde en misschien ook verhoogde grondprijs met ook een logische opslag van voorbereidend archeologisch onderzoek worden geleverd. Dit voelt allemaal niet als echt klantgericht. Er kan geen andere verklaring dan ’te weinig mensen’ zijn. Prima dat de vraag groot is, maar schaarste van grond is er in Oosterwold nog niet, hoewel het Almeerse deel al aardig volloopt. Het begint op de aankoop van een Tesla-3 elektrische auto te lijken. Nu kopen en je mag je handen dichtknijpen als de pret daarvan over twee jaar start.

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!