Stadsboerderij Almere: Duurzame Stadslandbouw in Oosterwold met Tineke van den Berg

In deze aflevering van Radio Oosterwold sprak ik met Tineke van den Berg van de Stadsboerderij Almere. We zaten op een wel heel bijzondere plek: de koeienstal van Vliervelden, hun erf in Oosterwold. Tineke vertelde vol passie over de groei van hun biodynamische stadslandbouwbedrijf, dat inmiddels al dertig jaar actief is, en hun missie om landbouw midden in de samenleving te brengen.

Koeienstal Vliervelden

De geschiedenis van de Stadsboerderij

Tineke en haar partner Tom begonnen in 1996 op Stadslandgoed de Kemphaan. Ze wilden al vanaf het begin dat hun stadsboerderij een plek zou zijn waar niet alleen voedsel verbouwd werd, maar waar de samenleving bij betrokken zou worden. Van het geven van educatieve lessen aan schoolklassen tot de wekelijkse boerenmarkt: het erf op de Kemphaan groeide uit tot een bruisend centrum van duurzame landbouw.

Vliervelden in Oosterwold: Een nieuw hoofdstuk

Toen Oosterwold in beeld kwam, grepen ze de kans om hier een nieuw erf te ontwikkelen. In 2017 kochten ze 40 hectare landbouwgrond in Vliervelden, waarmee ze voor het eerst een stuk grond in eigen bezit kregen dat voor altijd biodynamisch beheerd zou worden. Met de Odin-winkel, het kinderdagverblijf, en de betrokken bewoners die bijdragen aan de boerderij, is Vliervelden uitgegroeid tot een levendig erf dat perfect past binnen de filosofie van stadslandbouw.

De kracht van gemeenschapsvorming en korte ketens

Tineke benadrukte hoe belangrijk het is om landbouw te verbinden met de samenleving. Van de lokale groenten in de Odin-winkel tot de akkerwandelingen die kunstenaar Jos organiseert, alles op Vliervelden is gericht op het samenbrengen van mensen en het creëren van een duurzame, gezonde gemeenschap. Voor Tineke draait stadslandbouw niet alleen om voedselproductie, maar ook om bewustwording en gemeenschapsvorming.

Toekomstplannen: Meer grond in Oosterwold

De Stadsboerderij heeft grote toekomstplannen in Oosterwold. Met het project de Groene Eem en de Groene Wold willen ze meer biodynamische landbouwgrond verwerven en ontwikkelen. Dit doen ze met hulp van betrokken burgers die mede-eigenaar kunnen worden via hun landcoöperatie. Zo willen ze niet alleen de boerderij verder uitbreiden, maar ook de biodiversiteit op deze stukken grond versterken door het aanplanten van hagen en bloemen, wat weer ten goede komt aan het ecosysteem en de gewassen.

Wil je ook bijdragen aan de toekomst van stadslandbouw in Oosterwold? Bekijk de mogelijkheden om mede-eigenaar te worden of te doneren aan het biodiversiteitspotje op stadsboerderijalmere.nl. Samen maken we de grond vruchtbaar voor de toekomst!

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!