Straatnaam niet akkoord – Loes Walsteijn aan het woord

De straatnamencommissie van de gemeente Almere heeft de eerste straatnamen in Oosterwold bedacht, zoals de Emile Durckheimweg, Auguste Comteweg en Hannah Arendtweg. Een gedwongen feit waar niet iedereen blij van wordt. Juist in een gebied waar de bewoners bijna alles zelf moeten regelen en doen, tot het kopen en plaatsen van het straatnaambord toe, met een naam erop die niet lekker ligt. Voorvechtster dat dit democratischer moet is Loes Walsteijn. We spraken met haar.

‘In 1995 kochten we aan de Paradijsvogelweg 1700 meter grond. Lekker gewoond, goed verkocht. We wilden de wereld verder verkennen en minimaler gaan wonen. En nu worden we eigenaar van 4000 meter grond in Oosterwold, kleiner is veel groter geworden’. Aan het woord is Loes Walsteijn. Velen kennen haar intussen als eigenwijs, recht voor zijn raap, onvermurwbaar, maar ook als een doortastend voorvechter om idealen te bereiken. Het reizen is er na het vertrek van de Paradijsvogelweg inderdaad van gekomen. Naar veel bestemmingen en met grote voorkeur voor Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Loes en haar man hebben iets met Afrika. Koppen van een leeuw en een wildebeest aan de muur zijn daar stille getuigen van. Vernuftig en opvallend gemaakte kunstwerken.

Opvallend is ook de bijdrage die Loes in Oosterwold levert in commissies om met buren gezamenlijk het heien aan te pakken, de organisatie van de aanleg en de financiering van hun kavelweg in het VTZ gebied te regelen en om reducties te krijgen op notariskosten. Maar bovenal is zij actie- en woordvoerder voor de keuzevrijheid voor de naamvoering van straten in Oosterwold. ‘De bewoners maken Oosterwold, de hoofdwebsite heet zelfs Maak Oosterwold’, aldus Loes, ‘maar helaas wordt dit niet op alle fronten mogelijk gemaakt. De belofte van vrijheid en blijheid wordt behoorlijk door spelregels ingeperkt en het kiezen van je eigen straatnaam, simpeler kan het eigenlijk niet, blijkt eigenlijk onmogelijk. We hebben aan de gemeente een door velen getekende petitie aangeboden, men glimlacht, we hebben begrip, daar gaan we iets aan doen, maar in de praktijk blijft alles hetzelfde. We wilden met 25 toekomstige aanwonenden onze straat Vliegend Hertlaan noemen, een prachtig insect. Om allerlei knullige redenen niet geaccepteerd. Zo’n naam hoort eigenlijk bij de Faunabuurt was het commentaar en meer van dat soort van argumenten. Zouden we met een naam van een filosoof zijn gekomen dan was het goed. De straatnamencommissie is ooit van filosofen uitgegaan en klemt zich daaraan vast. Een parallel is met Henri Ford te trekken: je mag alles kiezen als het maar zwart is’.

In juli 2016 hebben de bewoners een dikke brief met onderbouwingen aan het college van B&W gestuurd. Op 13 september 2016 kwam het langverwachte antwoord, negatief. Het college wijkt niet af en conformeert zich aan het negatieve advies van de straatnamencommissie en maakt kenbaar dat alternatieven bij de straatnamencommissie nog altijd welkom zijn. Er wordt vastgehouden aan ‘de vaste set van criteria die een zorgvuldige naamgeving waarborgen en nog meer’. Loes: ‘Niks democratie, het is misbruik van macht van een achterhaalde commissie. Er zijn in Oosterwold al wel afwijkende namen goedgekeurd zoals Ubuntulaan en Kathedraalweg. Deze hebben ook niets met grote denkers te maken. Mede daarom zijn we op 20 september 2016 in bezwaar gegaan, we willen zelfs tot de bestuursrechter gaan omdat we ons met slechte argumenten van de gemeente behoorlijk beknot voelen. En als de gemeente dan nog niet akkoord gaat, dan zullen de bewoners uit verzet toch op alle manieren hun straat als Vliegend Hertlaan uitdragen, want daar voelen we ons happy mee’.

Wat gaan Loes en haar man op hun grondstuk doen? ‘De 4000 meter grond in Oosterwold zal natuurlijk worden ingevuld met ons huis, maar waarschijnlijk ook met woningen voor onze moeders en misschien ook nog met een plek voor vrienden. Op ons rood van 1000 m2 mogen we 500 m2 BVO bouwen, dit geeft voldoende mogelijkheden. Over de inrichting van de stadslandbouw denken we na. We zoeken voor het onderhoud van ons landgoedje misschien wel aansluiting bij Diamondiaal, een naaste buur en broedplaats van sociaal ondernemerschap’. Loes houdt oosterwold.info op de hoogte van de straatnaamperikelen met de gemeente.

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!