Het gaat sowieso niet goed met de vlinders, maar op het moment zie ik bijna helemaal geen vlinders meer vliegen. Dat is een jaarlijks fenomeen, de zogenoemde “junidip”. Dit komt doordat veel vlindersoorten meerdere generaties per jaar hebben. De eerste generatie vlinders vliegen (en leggen eitjes) in april en mei, waarna ze sterven. Hun nageslacht verschijnt pas in juni en juli. Daarnaast verschijnen ook de vlinders die maar 1 generatie per jaar hebben pas in juni en juli, dus eind mei-begin juni vliegen er altijd maar weinig vlinders rond.
Dat betekent dus wel dat er nu veel rupsen van dagvlinders te vinden zouden moeten zijn. Ik ben op zoek gegaan.
De meeste rupsen zijn verborgen en moeilijk te vinden, maar er zijn er ook die in grote groepen voorkomen. Veel mensen hebben weleens een flinke groep rupsen gezien, vaak omhuld in witte spinsels. Dit zijn de rupsen van nachtvlinders, meestal stippelmotten, of spinselmotten. Vooral in fruitbomen zie je vaak zo’n pluk rupsen, bijvoorbeeld van de appelstippelmot. Deze rupsen worden kleine witte vlindertjes met zwarte stippen, en zijn vernoemd naar de boom/plant van hun voorkeur, de gastplant.
Voor grote groepen rupsen van dagvlinders kan je het beste zoeken op brandnetels. En brandnetels zijn er genoeg in Oosterwold. Op de brandnetels naast ons helofytenfilter vind ik dan ook een grote groep blauw-zwarte rupsen met kleine witte stipjes en een soort stekels. Dit zijn de rupsen van Dagpauwoog, prachtige dagvlinders, waarvan dus ook de rupsen er mogen zijn. Er kunnen soms wel honderden rupsen bij elkaar zitten! Ook twee andere dagvlinder-soorten leggen hun eitjes bij elkaar: het landkaartje en de kleine vos. Die laatste gaat het helaas erg slecht mee en wordt de laatste jaren erg weinig gezien en dus ook de rupsen zie je nauwelijks meer..
Verder zijn er nog twee soorten dagvlinders, de gehakkelde aurelia en de atalanta, die hun eitjes stuk voor stuk op brandnetel afzetten. Hun rupsen vind je dan ook vaak in hun eentje op een brandnetel en zijn daardoor een stuk lastiger te vinden.
De volgende keer dat je langs een bosje brandnetels loopt dus even goed kijken of je rupsen kan vinden!
Folkert schrijft over bizarre beestjes, dieren met rare gewoontes, maffe planten en alles wat te maken heeft met de indrukwekkende natuur die Oosterwold rijk is. Lees hier alle columns van Folkert.