In de tiende aflevering van de podcastserie over stadslandbouw sprak ik met Jan Eelco Jansma, een van de grondleggers van Oosterwold. Hoewel hij zelf niet in Oosterwold woont, was hij vanaf de prille beginfase nauw betrokken bij de ontwikkeling van het gebied en speelde hij een sleutelrol in de integratie van stadslandbouw binnen de plannen. Tijdens het gesprek gaf hij een uniek inkijkje in het ontstaan, de uitdagingen en de toekomst van stadslandbouw in deze bijzondere wijk.
De eerste stappen naar stadslandbouw
Jan Eelco vertelt hoe hij vanuit zijn achtergrond als landbouwkundige verbonden raakte met de stad. Zijn werk als agronoom bracht hem twintig jaar geleden tot de conclusie dat een duurzame landbouw niet zonder de stedeling kan. Dit leidde uiteindelijk tot zijn promotieonderzoek en de basis voor stadslandbouw in Oosterwold. “Het idee dat bewoners 50% van hun perceel moeten besteden aan voedselproductie, is iets waar ik met collega’s hard aan heb gewerkt,” vertelt Jansma.
Van sceptisch naar revolutionair
De weg naar stadslandbouw in Oosterwold was allesbehalve eenvoudig. Jansma kreeg in het begin veel weerstand, vooral van stedelijke planners. “Wie wil er nou wonen in een aardappelveld?” was een veelgehoorde vraag. Maar met de komst van Adrie Duijvestein, destijds wethouder in Almere, kreeg het plan voor stadslandbouw langzaam maar zeker voet aan de grond. Duijvestein omarmde het idee en werkte samen met Jansma en andere partijen aan de verdere ontwikkeling van Oosterwold.
Een voedingsbodem voor creativiteit
Wat Oosterwold zo uniek maakt, is volgens Jansma de diversiteit aan bewoners en hun benadering van stadslandbouw. Van professionele boeren tot sociale initiatieven en pragmatische bewoners; allemaal dragen ze op hun eigen manier bij aan het grotere experiment. “Het is een voedingsbodem voor vernieuwing die je in geen enkele andere wijk vindt,” aldus Jansma.
Kijken naar de toekomst
Jan Eelco sluit af met een oproep om de kernwaarden van Oosterwold te behouden, zelfs als de wijk verder uitbreidt. “Het zou zonde zijn als we terugvallen op traditionele uitbreidingsplannen. Oosterwold is een groot experiment en biedt een unieke kans om te leren en verder te innoveren.”
Meer weten over stadslandbouw in Oosterwold?
Wil je meer horen over de geschiedenis en toekomst van stadslandbouw in Oosterwold? Luister dan hieronder of in je favoriete podcast app naar de volledige aflevering van de podcast. Of bezoek Oosterwold.info voor meer informatie over lokale initiatieven, activiteiten en ondernemers.