Windmolens langs de A27 – 220 meter hoog

Windpark Zeewolde is een initiatief van Ontwikkelvereniging Zeewolde met bewoners, agrariërs, ondernemers en moleneigenaren binnen het ontwikkelgebied als leden. Bewoners in Zeewolde en Almere die net buiten het ontwikkelgebied wonen kunnen via een burgercoöperatie meedoen. De coöperatie koopt een bestaande windturbine voor het verkrijgen van medezeggenschap. Op 25 oktober werd bij Golfclub Almeerderhout een informatieavond georganiseerd.

Alle windmolens bevinden zich in de gemeente Zeewolde ten noorden van de A27, dit blijft zo. De 220 molens die nu verspreid in het gebied staan worden naar 100 hogere molens in lijnopstellingen teruggebracht. Het doel is dit in 2021 te hebben gerealiseerd. De molens voorzien straks 260.000 huishoudens van groene, schone energie. Ze leveren 2,5 keer meer dan tot nu toe en besparen 500.000 ton CO2 per jaar. De hoogste molens komen langs de A27 te staan, in totaal 17 stuks met een tiphoogte van 220 meter. Dit betekent een as-hoogte van 155 meter met een rotordiameter van 130 meter. Deze meer rendabele molens hebben impact op de omgeving, zowel voor de geluidcontouren als de slagschaduw die elke molen maakt. De belangstelling voor de achtergronden daarvan was op de inloopavond groot.

Er is een wettelijke norm. Een molen mag maximaal 17 dagen per jaar meer dan 20 minuten per dag een slagschaduw maken. De overige dagen maximaal 20 minuten per dag. Vooral in de winter als de zon laag staat worden schaduwen gemaakt. De hoge molens langs de A27 hebben een geluidsnorm van Lden=47dB op een afstand van ongeveer 300 meter. Ter vergelijking: 30dB is erg stil, bijvoorbeeld een vallend blad van de boom; 50dB is rustig, het geluid van een koelkast of woonstraat ‘s nachts; 60dB is indringender en 70dB een stofzuiger. Bij 130dB wordt de pijngrens van geluid benaderd, een luchtalarm. Op 1000 meter afstand ervaar je van de nieuwe turbine een geluidssterkte van ongeveer 36dB. Oosterwolders dicht bij de A27 hebben er dus meer last van dan degenen die zich op grotere afstand van de snelweg hebben gevestigd. Een voorbeeld: Buitenplaats Oosterwold ligt op 2 kilometer afstand van de A27, het Kathedralenpad binnen een kilometer. Daarbij komt dat tussenliggende obstakels als bomen en windsnelheid invloed op het geluidsniveau hebben. Meer informatie www.windparkzeewolde.nl, tja, en of je zo’n hoge molen nu mooi of lelijk vindt, over smaak valt te twisten.

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!