Wist je dat… De Hoge Vaart al gegraven is toen Flevoland nog niet bestond?

Met dit mooie weer zal het steeds drukker worden op en in de Hoge Vaart. Wij pakken af en toe de kano of nemen een duik bij de Groene Kathedraal. Maar wist je dat deze vaart al werd aangelegd voordat Flevoland überhaupt droog was? Ja, echt waar! De Hoge Vaart is letterlijk onder water gegraven, nog voordat Zuidelijk Flevoland in 1968 werd drooggelegd.

Een kanaal onder water

Tijdens de aanleg van Zuidelijk Flevoland werd er vooruitgedacht. De Hoge Vaart werd al gebaggerd en gegraven terwijl het gebied nog onder het IJsselmeer lag. Op die manier kon het water, zodra de dijken gesloten waren, direct worden afgevoerd via deze vaart. Een slimme zet, want het versnelt het droogleggingsproces aanzienlijk.
In de video van het Polygoonjournaal uit 1968 is het duidelijk te zien vanaf 1:29.

Een staaltje Nederlandse waterbouwkunde

De aanleg van de Hoge Vaart onder water is een prachtig voorbeeld van Nederlandse ingenieurskunst. Het toont aan hoe vooruitstrevend en doordacht de plannen waren om nieuw land te creëren. Dankzij deze aanpak kon Flevoland snel en efficiënt worden ontwikkeld tot de provincie die we vandaag kennen.

Dus de volgende keer dat je in de Hoge Vaart duikt, bedenk dan dat deze waterweg er al was voordat het land eromheen bestond. Een stille getuige van een indrukwekkend stukje Nederlandse geschiedenis.

Deel dit bericht: