Woonerf in vergelijking tot boerenerf

Op een (woon)kavel in Oosterwold mag een woonerf van 25% van de grond worden gerealiseerd. Niet versnipperd maar als een aaneengesloten erf. De vorm daarvan is vrij. Bebouwing mag alleen op het woonerf plaatsvinden. Met een maximaal bruto vloeroppervlak van 12,5% (BVO) van de kavel. Verder mogen conform de regels vergunningvrije bijgebouwen op het woonerf worden bijgeplaatst. Op internet is van de rijksoverheid een prima document te vinden over wat wel en niet als vergunningvrij wordt gerekend. Hoofdregel is dat achter 1 meter na de voorgevel vanaf de straatkant gezien bijgebouwen mogen worden neergezet. De oppervlakte en de hoogte van de gebouwen is afhankelijk van het oppervlak van het achtererf. Bij het prille ontwerp van een kavel moet daar rekening mee worden gehouden. Hoe verder de voorgevel op het woonerf vanaf de straat ligt, hoe minder ruimte er voor bijgebouwen (in de toekomst) overblijft. Een woonerf wordt in Oosterwold ook als ‘rood’ betiteld.

Boerenerf op platteland

Het woonerf is enigszins vergelijkbaar met een boerenerf. Hierop bevinden zich naast de boerderij stallen, opslagruimtes, een hooimijt, bakhuis, kippenschuur, kapschuren voor werktuigen, de moestuin en een siertuin. Op het platteland zijn ze overal te vinden – ook in Flevoland. Alle bouwobjecten zijn herkenbaar geconcentreerd op het erf. Om het erf bevindt zich het agrarische productielandschap. Voor de boerderij staat vaak een strakke rij leilinden. In de zomer geven ze het voorhuis schaduw en na het vallen van de bladeren in de herfst brengt de zon warmte in huis. De moestuin bevindt zich meestal aan de voorkant van de boerderij en is symmetrisch met paden en bedden met groenten en bloemen aangelegd. Appels, peren, kersen en pruimen komen uit de boomgaard. Rondom het boerenerf is altijd een houtsingel aangeplant met een sloot voor de afwatering van het erf en de beerput (septic tank). Het boerenerf heeft karakteristieken van een woonerf in Oosterwold. Met de toepassing van vergunningvrije bijgebouwen en met een eigentijds systeem van afvalwater behandeling. Dit systeem van een ondergrondse tank en een helofytenfilter mag overigens in de verplichte 50% stadslandbouw staan.

Rekening houden met de toekomst

Bij het ontwerpen en indelen van de plattegrond van het woonerf is het zinvol rekening te houden met alle objecten die direct of mogelijk later op het erf worden geplaatst. Ook moet in het prille stadium rekening worden gehouden met parkeerplek(ken), waar kunnen kinderen veilig kunnen spelen, waar het terras het beste op de zon uitkomt, waar sierteelt gedijt, waar in de toekomst extra opstallen worden geplaatst et cetera. Het ontwerp is niet alleen onderdeel van het ontwikkelplan maar ook met betrekking tot de plek van de woning van de aanvraag omgevingsvergunning. Van een vooraf goed doordacht en zorgvuldig opgezet plan zal een Oosterwolder later geen spijt krijgen.

(een bijdrage van www.woneninoosterwold.nl)

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!