Gratis boomgaard

StadsBomerij is een initiatief van Johans Smits. Hij gaat fruitbomen en struiken lokaal opkweken met zo min mogelijk impact op natuur en omgeving. Dit jaar is hij ermee gestart. Hij heeft ervaring opgedaan bij een biologisch-dynamische boomkwekerij. Bij het opstellen van zijn bedrijfsplan kwam hij al snel bij Oosterwold terecht. Hij heeft een bijzonder idee. Op oosterwold.info doet hij het uit de doeken.

Johan Smits: “Geheel in lijn met de pioniersgedachte van Oosterwold breng ik mijn droom op een ongebruikelijke manier dichterbij. De vraag was ‘hoe kom ik aan grond’ die nodig is voor het opkweken van bomen en struiken. Waarom zelf grond bezitten als ik misschien bij andere mensen terecht kan om hun perceel voor kortere of langere tijd te gebruiken en helpen vorm te geven? De grondeigenaar houdt er in de loop van tijd bijvoorbeeld een boomgaard of een aantal bomen aan over.”

Stadslandbouwgrond beschikbaar stellen

Hoe werkt het in de praktijk? “Op verschillende manieren kan ik als StadsBomerij de grond gebruiken. Bijvoorbeeld door bij de kaveleigenaar die mee wil doen gratis een boomgaard aan te leggen. Dit is inclusief het onderhoud in ruil voor vier jaar gebruik van de grond om bomen op te kweken voor de verkoop. De grondaanbieder wordt ermee voor de eerste vier jaar ontzorgd. Het verplichte gedeelte stadslandbouw zal voor sommigen Oosterwolders immers veel werk zijn, zeker in het begin als men ook druk is met de bouw van het huis en alle kosten die daarbij spelen. De minimale oppervlakte stadslandbouwgrond die men de StadsBomerij ter beschikking stelt moet overigens wel 500 m2 zijn. Er zijn ook interessante mogelijkheden met het opkweken van bomen in de doorwaadbare zone, zonder dat de filosofie daarachter teniet wordt gedaan”, aldus Johan.

De eerste aanplant zal nog dit plantseizoen door de StadsBomerij in Oosterwold plaatsvinden op een door een initiatiefnemer beschikbaar gesteld grond. Er komen 3100 fruitbomen en struiken die in vier jaar tijd worden opgekweekt. StadsBomerij is onlangs ook gestart met de verkoop van fruitbomen en struiken op de zaterdagse Boerenmarkt op De Kemphaan. Diverse soorten worden aangeboden die zijn ingekocht bij kleine op biologische wijze werkende fruitboomkwekerijen. Een selectie is op de markt aanwezig echter de keuze is veel ruimer en kan daar besteld worden. Informatie: www.facebook.com/bomerij

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!