Oosterwold krijgt gezicht

De Emile Durkheimweg, Frederik van Eedenweg en Auguste Comteweg zijn de allereerste kavelwegen van Oosterwold. De aanleg startte rond de jaarwisseling van 2015/2016. De namen zullen snel in het grote geheel verwateren nu op tal van plekken nieuwe wegen worden aangelegd voor een variëteit aan initiatieven bereikbaar te maken. Groot en klein. Individueel en collectief.

Aanwas nieuwe straten

Aan de Kievitsweg, schuin tegenover de Watersnipweg en evenwijdig aan het fietspad naar de Paradijsvogelweg, ligt sinds kort de Spinozalaan. Het Paradijsvogelbosje is uitgebreid met de John Lockeweg. Aan de noordkant van de Tureluurweg wordt tegenover de Durkheimweg binnenkort voor de ontsluiting van de Tiny House Farm (Vuursteenhof) en het achterliggende gebied een nieuwe kavelweg aangelegd. Misschien wel Vogelakker, toepasselijk vanwege het akkerveld dat aan kavels grenst. Iets verderop ligt in de akker de Goethelaan, een lange rechte betonweg (zie foto). En nog iets verderop komen de Tureluurdwarsstraat met als aftak de Gaudiweg, genoemd naar Catalaanse architect van markante gebouwen met tegendraadse vormen. Voor Oosterwold best een toepasselijke naam.

Precies daartegenover, aan de zuidkant van de Tureluurweg, ligt inmiddels de Vrije Vogellaan. Er was veel gedoe over de financiering van deze weg. De eerste bouwactiviteiten vinden er plaats. Iets verderop richting de Vogelweg is recent het eerste deel van de Platoweg aangelegd. En langs de Durkheimweg zijn al meerdere aftakkingen zoals Buitenplaats Oosterwold, binnenkort de Levinaslaan, Rumilaan en de Hannah Arendtweg en aan de andere kant de Max Weberweg en Norbert Eliasweg. Dan zoemt ook de straatnaam Ubuntulaan al rond. En niet vergeten de ontsluitingen aan de Goudplevierweg. De Karl Marxweg voor het erf van Tjalf Bloem en de Zeebodemkolonistenweg voor de containernederzetting.

Naamgevingscommissie

De wegen, huizen en bouwactiviteiten geven Oosterwold steeds meer gezicht. Nog even en een niet op de tekentafel bedachte stratenplattegrond kan worden gemaakt. De bewoners hebben hem zelf organisch ingevuld en hebben ook invloed op de meeste straatnamen. De eersten uitgezonderd, die lagen vast. Namen rond grote denkers. Dit heeft de naamgevingscommissie losgelaten. Rond de naamgeving van Oosterwold zelf was het even spannend. De commissie is niet altijd consistent als het om namen gaat. In Almere Buiten werd bijvoorbeeld de wijk Het Buitenland bedacht met straten als Andalusië en huizen die daarop waren afgestemd. Tijdens het lopende proces werd de wijk naar Sieradenbuurt getransformeerd met straatnamen als Diadeem en Bracelet. In het voorjaar van 2016 bedacht de naamgevingscommissie plotsklaps voor Oosterwold een nieuwe naam: Magisterhorst. Het Latijns voor leermeester. Iedereen sprak, schreef en dacht over het merk Oosterwold, waarom een nieuwe naam? Na protesten en ingezonden brieven van initiatiefnemers heeft de commissie een verstandig besluit genomen door de naam en het merk Oosterwold te handhaven.

Huisnummers

Verwarring bestaat over de nummering van huizen. Niet zoals gebruikelijk 1, 3, 5, 7 et cetera aan de ene kant van de straat en aan de andere kant de even nummers. Zo zijn huisnummers in onze hoofden geprogrammeerd. Voor het afleveren van goederen worden huizen in Oosterwold nu vaak voorbijgereden. Neem de Auguste Comteweg met opeenvolgend 15, 25, 29, 35 et cetera. Wat is hiervan de logica? Grote denkers zouden zich als ze dit vernamen in hun graf omdraaien. De gemeente creëert een zoekplaatje met als verklaring ‘er hadden nog zoveel huizen tussen kunnen staan’, terwijl de spelregels dit volstrekt onmogelijk maken. Voor de samenleving een onverklaarbare verklaring.

foto: Bob van Dijk

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!