Marit Geluk – cineast in Oosterwold

“Oosterwold is een gebied waar bewoners idealen en dromen kunnen waarmaken. Dit inspireert mij omdat de opzet ervan volkomen haaks op de geplande stad staat als Almere. Juist nieuwe steden boeien me al lang. Neem Sint-Petersburg dat door tsaar Peter de Grote en navolgingen uit de grond is gestampt. Of dichter bij huis Lelystad waarop ik ben afgestudeerd, een stad volkomen op de tekentafel bedacht. Niet organisch in vergelijking tot de gebiedsontwikkeling die zich in Oosterwold afspeelt”, aldus Marit Geluk. In opdracht van de Stuurgroep Oosterwold maakt ze een documentaire over de wording van Oosterwold. Ze studeerde Bouwkunde in Delft en werkte daarna onder meer aan publicaties als ‘Verborgen Ruimte’, een boek over de ontdekking van ondergrondse architectuur.

Filmmaker

“In 2006 belandde ik bij het International New Town Institute (INTI) in Almere, een onderzoekinstituut op het gebied van nieuwe steden. Ik werkte mee aan de oprichting en later als coördinator. In die tijd volgde ik de plannen die voor Almere 2.0 werden gemaakt op de voet. In 2012 was ik betrokken bij de tentoonstelling Making Almere waarvoor we het spel Play Oosterwold lieten ontwikkelen, een ’serious’ game waarmee je spelenderwijs met de ontwikkelregels van Oosterwold kennis kon maken. Na 8 geweldige jaren INTI liet Marit zich omscholen tot filmmaker en maakt nu documentaires en portretten voor musea, overheden en culturele instellingen. Ze is als camera-journalist zowel cineast, regisseur, producer als editor tegelijk. Op die manier vervaardigde ze onder meer de documentaires Mahler II en Verwoest Huis Leiden. Recent maakte ze een film over een originele salonset van meubelfabrikant Gispen die in Huis Sonneveld staat.

Breed publiek

Marit: “Gedurende twintig volle draaidagen die er voor staan probeer ik Oosterwold in beeld en geluid te pakken. In de praktijk zullen het er veel meer worden. Ik ben nu een jaar bezig en volg de omslag die verschillende actoren moeten maken; de overheid moet loslaten, de burger moet initiatief nemen, de nutsbedrijven moeten nieuwe werkwijzen ontwikkelen. Tijdens het bijwonen van vergaderingen en presentaties besef ik dat deze manier van gebiedsontwikkeling echt uniek voor Nederland is. De werktitel luidt dan ook Tussen Droom en Daad. De bedoeling is dat de film in de loop van 2017 klaar is. De première tijdens een Oosterwold happening lijkt me prachtig, maar is nog niet bekend. Ik heb voor ogen dat de film begrijpelijk moet zijn voor een breed geïnteresseerd publiek. Het wordt geen promotiefilm, maar een observerende documentaire. Na het kijken zou je tot de conclusie kunnen komen of Oosterwold wel of niet iets voor je is. Oosterwold zou ik het liefst voor langere tijd willen blijven volgen. Hoe gaat Oosterwold er over 10-20 jaar uitzien en hoe functioneert het?

In de luwte

Marit is nu ruim een jaar al filmend bij Oosterwold betrokken, veelal onopvallend en in de luwte. Dat komt mede door de apparatuur die ze gebruikt. Een niet opdringerige fotocamera die een heuse professionele filmcamera blijkt te zijn. Ze ziet uit naar de montage van het beeldmateriaal en ook naar het samenvoegen van het beeldmateriaal in combinatie met muziek. Misschien wel speciaal gecomponeerd. Haar ogen en oren zien en horen van alles. Intussen beschikt ze over een schat aan informatie van wat er zich in Oosterwold allemaal afspeelt en wat er bij komt kijken. Maar zoals het een goed journalist betaamt, rep nooit over je bronnen en de informatie die tussen je oren zit. Horen, zien en zwijgen – in de loop van 2017 worden we met het eindresultaat hiervan geconfronteerd.

Deel dit bericht:

Bedankt voor je inschrijving!